SIP server

Een SIP-server is het hoofdonderdeel van een IP PBX en houdt zich voornamelijk bezig met het beheer van alle SIP-oproepen in het netwerk. Een SIP server wordt ook wel een SIP-proxy of een registrar genoemd.

 

Wat houdt een SIP server in?

Hoewel de SIP server kan worden beschouwd als het belangrijkste onderdeel van een SIP-gebaseerd IP-PBX-telefoonsysteem, behandelt of beheert het alleen sessies; meer in het bijzonder biedt het de volgende mogelijkheden:

  • Een sessie opzetten tussen twee (of meer) eindpunten;
  • Communiceren met mediaparameters en specificaties voor de sessie voor elk eindpunt met behulp van het SDP-protocol;
  • De mediaparameters en specificaties aanpassen van een sessie TIJDENS de sessie (bijvoorbeeld een gesprek in de wacht zetten);
  • Eén eindpunt vervangen door een nieuw eindpunt (doorverbinden);
  • Het Beëindigen van een sessie.

 

De SIP-server verzendt of ontvangt geen media – dit gebeurt door de mediaserver bij gebruik van het RTP-protocol. In de context van een IP-PBX omgeving is het bijna altijd zo dat de server en de bijbehorende mediaserver op dezelfde computer staan.

Houd er echter rekening mee dat SIP-servers met een zeer hoog volume (zoals een grote VoIP-provider bijvoorbeeld) hun mediaserver kunnen scheiden naar een andere machine om de werkbelasting beter te kunnen verwerken en mogelijk ook de belasting kunnen distribueren naar meerdere mediaservers.

 

Wat heb je nog meer nodig?

Een SIP server behoort als onderdeel van SIP trunking. Aanvullende zullen de volgende zaken nog nodig zijn:
SIP telefoon
SIP telefooncentrale
SIP provider

Meer weten? Neem gerust telefonisch of per mail contact met ons op of vraag een offerte online aan.