beoordeeld met een 8.2

Blog | Mijn vrijheid, jouw privacy?

Bij Speakup staan we voor vrijheid. Privacy is een belangrijk onderdeel van die vrijheid, dus daar zetten we ons voor in. Op telecomgebied hebben we een mening over bewaarplicht en sleepwet, maar een andere belangrijke wet die er aan komt is de PSD2. Over die PSD2 is wat ophef. Die wet zorgt er voor dat mensen tech-bedrijven toegang kunnen geven tot hun banktransacties, bijvoorbeeld voor geautomatiseerde huishoudboekjes en dergelijke. Dat klinkt allemaal mooi, maar waar is dan de rumoer over?

De kern van (bank)transacties is dat er altijd twee partijen bij betrokken zijn. Een bedrijf dat door jou is gemachtigd voor het ontvangen van gegevens krijgt dus niet alleen gegevens die over jou gaan, maar ook over die ander, die daar helemaal niet voor gekozen heeft. Je geeft zo een stukje van de privacy van een ander op.

Privacy & telecommunicatie

In de telecom hebben we een aantal dingen geregeld om de privacy van jou als eindgebruikers te beschermen. Zo kun je nummerweergave onderdrukken als je belt, zodat de gebelde niet je telefoonnummer kan opslaan. Ook kun je je telefoonnummer afschermen uit online telefoongidsen en kun je ervoor zorgen dat je telefoonnummer wordt afgeschermd op de gespecificeerde telefoonnota van iemand die jou gebeld heeft. Het is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee als je in een situatie van huiselijk geweld extra agressie op je dak krijgt omdat op de telefoonrekening te zien was dat je met een blijf-van-m’n-lijf-huis hebt gebeld.

Ook in bankgegevens zitten soms bijzondere gegevens, bijvoorbeeld omdat je geld overmaakt naar een politieke partij, het COC of je psychiater.

Stichting Privacy First suggereerde daarom een ‘PSD2-me-niet-register’

In dit register zou je je moeten aanmelden als transacties met jou moeten worden afgeschermd uit de data-analyse voor de huishoudboekjes van jouw relaties. Dat lijkt mij een prima idee. Want ik heb inmiddels genoeg mensen gehoord (met name uit de hoek van de opsporingsdiensten) dat we privacy moeten opofferen om onze vrijheid te beschermen. Volgens mij is het hebben van privacy juist een noodzakelijk onderdeel van onze vrijheid. Juist daarom moeten we er voor zorgen dat de technische vrijheid van de een niet (onbedoeld) zomaar de privacy van een ander schaadt.

Wij vinden het belangrijk om als tech-bedrijf verantwoord om te gaan met de data van onze gebruikers. Het zou de toekomstige gebruikers van PSD2-data sieren als zij dat ook doen. Wij hopen dat er goed wordt nagedacht over de impact van gebruiksgegevens, zodat ze wordt ingezet om mooie en gebruiksvriendelijke nieuwe diensten te ontwikkelen, in plaats van te dataminen en te profileren.

klaar om te verbinden?

Onze pioniers denken geheel vrijblijvend mee over jouw geschikte telefonie oplossing.

Vraag vandaag een offerte aan

Contactpersoon(Vereist)
Aantal gebruikers in je onderneming(Vereist)

contact opnemen

Heb je een vraag of interesse in onze dienstverlening? Wij helpen je graag op weg. Vul hier onderstaande formulier in zodat wij zo snel mogelijk contact met je op kunnen nemen.

Hoe wil je dat wij contact met je opnemen?

terugbelverzoek

Heb je een vraag of interesse in onze dienstverlening? Wij helpen je graag op weg. Laat een terugbelverzoek achter zodat wij zo snel mogelijk contact met je op kunnen nemen.